Българи в Испания | ИСБИ

Информационен сайт на българите в Испания

Българи в Испания, Полезно

NIE – постоянно удостоверение за регистрация на гражданин на ЕС

  • NIE – постоянно удостоверение за регистрация на гражданин на ЕС
  • Регистриране на деца на български граждани, родени в чужбина
  • Как да докажем, че имаме право да живеем във Великобритания?
  • Осигуровки на работили в чужбина

В кои случаи се дава право на постоянно удостоверение за регистрация– NIE

Лице, което е пребивавало законно в Испания в продължение на непрекъснат период от пет години. За законно пребиваване на гражданин се счита всяка от следните ситуации:
– да е работило през периода за чужда сметка
– да е работило през периода за собствена сметка
– да е имало здравна застраховка, сключена в Испания или в друга страна, която е имала покритие в Испания и е била еквивалентна на тази, която предоставя Националната здравна система. Да е разполагало с достатъчно финансови средства за себе си и евентуално за останалите членове на семейството.
– Учащ/а, записан/а в публично или частно учебно заведение, което е признато или финансирано от органите за образованието. Да е имало здравна застраховка, сключена в Испания или в друга страна, която има покритие в Испания и да е била еквивалентна на тази, която предоставя Националната здравна система или европейска здравна карта с валидност, обхващаща периода на пребиваване и която позволява достъп до необходимите здравни услуги.

Лице, което е работило за своя или чужда сметка и е прекратило дейността си поради достигане на пенсионна възраст с право на пенсия, предвидена в испанското законодателство и отпусната от съответния орган.

  • Лице, което е работило за своя или чужда сметка в последните 12 месеца, прекратило е дейността си поради ранно пенсиониране и е пребивавало непрекъснато в Испания през последните 3 години. Доказване на тригодишния период на пребиваване не се изисква ако съпругът/а на лицето е испански гражданин, загубил е испанското гражданство вследствие на сключване на брак или има регистрирано брачно партньорство /pareja de hecho/

  • Лице, което е работило за своя или чужда сметка и е прекратило дейността си поради трайна загуба на трудоспособност и е пребиваване в Испания в продължение на повече от две години без прекъсване. Доказване на срока от две години не се изисква ако:

  • Неработоспособността е резултат от трудова злополука или професионално заболяване, което дава право на пенсия от испанската администрация.
  • Съпругът/а на лицето е испански гражданин, загубил е испанското гражданство вследствие на сключване на брак или има регистрирано брачно партньорство /pareja de hecho/

  • Лице, което е работило за своя или чужда сметка и след три години непрекъсната работа и пребиваване в Испания продължи да извършва трудова дейност в друга държава от ЕС, запазвайки пребиваването си в Испания и връщайки се на испанска територията ежедневно или поне веднъж седмично.

  • Лице, което е роднина на гражданин, който работи за чужда или собствена сметка и е придобил постоянно удостоверение за регистрация по 2,3,4 или 5 точка.

Необходими документи

Представят се оригинали и копия на документите, като в момента на подаване на заявлението оригиналите се връщат на притежателя им.

1). Попълнен формуляр (EX-18) в два екземпляра. Можете да изтеглите този формуляр от ТУК
2). Валиден паспорт или национален документ за самоличност.
3). В зависимост от случая:
– За случай 1:
Ако работите за чужда сметка:
– трудов договор, регистриран в служба по заетостта.
– Справка за трудовата дейност- Vida laboral

Ако работите за своя сметка:

  • Регистрация в службата на икономическите дейности- Censo de Actividades Economicas
  • Регистрация в търговския регистър- Registro Mercantil

Ако не работите:

  • Документ за здравна застраховка, сключена в Испания или в друга страна, която има покритие в Испания и да бъде еквивалентна на тази, която предоставя Националната здравна система. Пенсионерите трябва да представят сертификат, с който да удостоверят, че разполагат със здравна помощ за сметка на държавата, в която получават пенсия.
  • документи, доказващи достатъчно ресурси за него и семейството му за периода на пребиваване в Испания. Може да послужат всякакви доказателства, позволени от закона, като: банков сертификат, който да доказва наличната сума по сметката, заверени банкови чекове или документи, доказващи наличен капитал.

Ако учите:

  • документ за записване в публично или частно учебно заведение, което е признато или финансирано от органите за образованието
  • Документ за здравна застраховка, сключена в Испания или в друга страна, която има покритие в Испания и да бъде еквивалентна на тази, която предоставя Националната здравна система. Застраховката може да бъде заменена с европейска здравна карта с валидност, обхващаща периода на пребиваване и която позволява достъп до необходимите здравни услуги.
  • Клетвена декларация за наличието на достатъчно финансови средства за себе си и за членовете на семейството за времето на пребиваване в Испания.

    Ако сте роднина на гражданин на ЕС:

Документ, доказващ семейната връзка- легализиран и преведен в Испания от заклет преводач.
– Доказателство за икономическа зависимост.
– Доказателства, че гражданина, който иска да присъедини към себе си член на семейството е работещо лице за чужда или собствена сметка, разполага с необходимите средства за издръжката на присъединяващия се член, има държавна или частна здравна застраховка.

За случай 2:
– Доказателство, че сте работили за своя или чужда сметка и сте прекратили дейността си поради достигане на пенсионна възраст с право на пенсия, предвидена в испанското законодателство.

За случай 3:
Документи, които доказват правото на ранно пенсиониране:
– документ, доказващ трудова дейност в продължение на поне 12 месеца.
– в случай, че лицето не е пребивавало в Испания повече от три години е необходимо доказателство, че имате брак с испански гражданин, или сте загубили испанското гражданство вследствие на сключване на брак или регистрирано брачно партньорство /pareja de hecho/.

За случай 4:
Документ, доказващ прекратяването на трудовата дейност поради трайната загуба на трудоспособност.
– В случай, че лицето не е живяло в Испания в продължение на две години без прекъсване е необходимо да представи документи, доказващи, че увреждането е в резултат на злополука или професионално заболяване с право на пенсия от съответния орган. Удостоверение за сключен граждански брак с испански гражданин, загубил е испанското гражданство вследствие на сключване на брак или регистрирано брачно партньорство /pareja de hecho/

За случай 5:
– Документ, удостоверяващ, че извършва трудова дейност в друга държава от ЕС, но се връща на испанска територията всеки ден или поне веднъж седмично.

За случай 6:
– Документ, доказващ семейна връзка с гражданина на ЕС
– Документ, доказващ финансова зависимост

Когато се представят стандартните формуляри на Европейския съюз не е необходим превод и легализация. Например: формулярите за здравеопазване S1, E109, E121 …

Още по темата:

8 Comments

  1. Albena

    Ох защо коментирате като никои не знае как се вади.ето ви, прават ти предложение за работа с него отиваш в сегуридат социала и ти дават социален номер,като ти записват номера на личната карта и ти казват като си извадиш ние да отидаш да го смениш.с този социален номер отиваш при работодателя,той те вдига в алта и ти дава да подпишеш договор,отиваш с лична карта,падрон,платена такса формуляр 18 и договора за работа,вадят ти нието(за което трябва да имаш записана сита)взимаш си нието,отиваш и го носиш на работодателя.и си готов.

  2. zlatka Bogoeva

    ne vsicho e istina.tova s semeinata vraska e laja.opitah da registriram sina mi i mi otkazaha po povod che e palnoleten i moje samo s trudov dogovor da pridobie nie.

    • Todorova

      Защо да е лъжа!? Пълнолетните деца не са членове на семейството, и според българското законодателство е така. Членове са – съпруг/съпруга и непълнолетни деца- т.е. Тези, които са зависими от вас. За пълнолетни – само ако са болни и не могат да се грижат сами за себе си.

    • Миглена

      Това е така,за семейна връзка имат предвид лице,преди да е навършило пълнолетие.Аз наскоро взех сина си от Бг и минах през всичко това….има доста промени.За здравната карта също са го усложнили….просто вече сме им много и става все по-трудно

  3. Yordan

    Moia comentare s svarzan s dokumentite koito triabva da se predstavat za poluchavane na nie za rabota trudov dogovor- kakav shte da e tozi trudov dog bes da imash nie to e smeshno kogato horata si viarvat v tova koeto se pishe . Otivash da tarsish trudov dog i parvoto neshto koeto ti kazvat e che triabva da imash nie xaxaxaxax

    • Ana

      Qvno na vas vi e zakasnqla informaciata, za novodoshli bez nie trqbva da imate napraven dog i chak togava shte vi izdadat NIE, ,kato zanesete podpisaniq dog min za 3 meseca, vi uzdavat vremenno NIE

      • В статията не става въпрос за НИЕ за новодошли . Става въпрос за НИЕ , което се вади след 5 годишен престой в Испания ( прочетете статията внимателно , а не между редовете ) . В НИЕто , за което се говори в статията пише , че си постоянно пребиваващ в Испания .

      • Zdravko

        Как ще те качат на алта без номер от социалсигурида, а за този номер ти рябва nie

Вашият коментар

Close