Българи в Испания | ИСБИ

Информационен сайт на българите в Испания

Българи в Испания, Полезно

Постоянно пребиваване в държава на Европейския съюз повече от 5 години

Важно! ЕС прие механизъм за връщане на визи

Като гражданин на Европейския съюз получавате автоматично право на постоянно пребиваване в друга страна от ЕС, ако сте живели законно в нея поне 5 години без прекъсване.

След това можете да подадете заявление за документ за постоянно пребиваване, който потвърждава правото ви да живеете в страната, в която живеете постоянно, без каквито и да е условия.

Този документ се различава от удостоверението за регистрация, което е задължително в много страни. Документът за постоянно пребиваване не е задължителен.

Документът за постоянно пребиваване може да ви е от полза при уреждането на различни административни формалности. Властите вече нямат право да изискват от вас да доказвате, че имате работа, достатъчно средства, здравна осигуровка и т.н.

Ако поискате от властите да ви издадат документ за постоянно пребиваване, те трябва да сторят това в най-кратки срокове и за не по-висока такса от таксата за граждани на тази страна за издаване на лични карти.

Ако не го направят, можете да се свържете с службите за помощ ТУК .

Картата трябва да бъде валидна за 10 години и подлежи на автоматично подновяване без никакви условия или изисквания.

За да получите такъв документ, трябва да представите:

новини от испания

доказателство, че сте живели законно в страната 5 години. Компетентните органи могат например да поискат от вас да представите валидно удостоверение за регистрация, издадено при пристигането ви, и/или други документи (например трудови договори, данъчни декларации, договори за наем или фактури за комунални услуги) или доказателство, че сте преустановили работа и отговаряте на условията за предсрочно получаване на право на постоянно пребиваване.

По време на постоянния ви престой в друга страна трябва да се ползвате със същите права, облаги и предимства като нейните граждани.

Източник: Уебсайт на Европейския съюз

Още по темата:

53 Comments

  1. svetla

    в общината комуната

  2. Mitko

    Здравейте, не ми стана ясно къде се подават документите за ,,Документът за постоянно пребиваване“ Благодаря.

    • В коя държава си ? В Испания се ходи в полицията , където си вадиш НИЕто . Всъщност , този документ е НИЕто но след като вече имаш пет години в Испания вече отдолу ти пише , че си постоянно пребиваващ и се подновява на 10 години , без представяне на документи .

    • Росица Теодосиева

      В Германия къде да си извадя такъв документ, и може ли по емайл

  3. maria

    Аз живях Малта 15 години,имам ресидентска карта ,плащтам си всичко и се оказа че в един момент нямам право на помощи ,а за паспорт направо невъзможно. Пална загуба на време.

  4. maina

    в Гърция ти дават такава карта за 3 години,и след още 3 ти дават гръцки паспорт

  5. antonio

    …..da istina e,imas pravo sled 5 god.dokazani..i e mnogo polezna za nas BG ..tozi doc.te pravi raven s drugite.?!! ako ne rabotis v eu ,kiso i kratko kazano……..nyamas prava na…?!?i oste prastat bg te … kim bg..?

  6. Elif

    Mojeli turski grajdanin koyto do predi dve godini e jivyal v BG v prodiljenie na 9 godii da ima pravo za postoyanenno jitelstvo ili vremenno da se podnovya primerno vsyaka godina .Ако da kakvi dokumenti tryabva da predstavya . Trudov dogovor nyama no e pensioner ot predi edin mesec i iska da si polucava pensiyata v BG.

  7. Илко

    Това са свободни съчинения, които нямат нищо общо с действителността или поне написаното в статията е било валидно преди 2007 година, когато България става ПЪЛНОПРАВЕН член на Европейския Съюз. От тогава никъде в никоя друга държава в ЕС няма да ви поискат да доказвате, че имате пари да се издържате и прочие. Това условие е валидно САМО за не-ЕС граждани. И именно цитирания по-долу немски документ Daueraufenthaltskarte се издава на не-ЕС членове на СЕМЕЙСТВОТО на ЕС гражданин. Примерно ако се ожените за рускиня, тя ще получи такава карта, а не ВИЕ.

    • Преслава

      Ор напротив, от 2014 насам в Германия (както и в други държави, но аз мога само за Германия да кажа) дойдоха много българи, които не веднага си намират работа и жилище, не плащат застраховки и осигуровки и точно в тези случаи много от тях получават след около 3 до 6 месеца писмо – подкана да покажат от какво се издържат и ако не могат да докажат доходи – трябва да напуснат страната. Същото важи и за румънците. Да престоят тук е неограничен, но не безусловен, трябва да има човек работа и доходи.

  8. Gina

    Tozi dokument v Germania se kazva DAUERAUFENTHALTSKARTE

    • Колев

      А 8-те години за гражданство остават ли като условие в Германия?

      • Galja ga

        8 години престой е условието за немско гражданство. Познания по немски език ниво поне Б1.
        За документа за постоянен престой- след 5г се получава, ако човекът е работил и се е осигурявал. В Германия има нов закон, че вече социални помощи ще вземат именно само тези, които имат 5г престой с осигуровки. За другите ще дават едномесечна помощ и ако нямат пари- за връщане….

  9. snezhana

    В Малта се нарушават правата на чужденците тотално особенно на българите. Дори и да се сдобиете с такава карта ,ще игнорират вашите права изцяло. Реалноста там е коренно различна от това което представят в доклади и статистики..

  10. ДЕСИ

    Извинете ме, ако въпросът ми е глупав, но трябва ли 5х365 дни непрекъснато да си бил в страната? Или може да си я напускал за ваканции например?

    • СВЕТЛА

      Разбира се , че през отпуската можеш да ходиш където искаш.

    • Georgi

      въпроса ти е абсолютно безмозъчен и безсмислен. Интересно ми е колко време ти е било нужно, за да измислиш толкова глупав въпрос. Не вярвах че има до такава степен безмозъчни хора, но сега се убеждавам че е сериозно положението.

  11. plamen

    A nekoi znae li za belgia ,az hodih v ob6tinata i mi kazaha 4e ne sam hodil na u4ili6te i zatova ne moga da polu4a tozi dokument , a godinite gi imam i sam rabotil oficialno ve4e nad 5 godini ?

  12. Gyula Valcheva

    На немски този документ се казва Daueraufenthaltskarte

  13. напишете го на немски език този документ

  14. Barova

    Не си спомням обаче кои Behörden и кой Аmt бяха това, беше още през 2008

  15. Barova

    Не е вярно, точно в Германия ми беше издаден автоматично от властите след като бях работила 3 години без прекъсване нарича се- Удостоверение за неограничен престой и право на всякакъв тип работа

  16. Да но тук в Германия никой не е чувал за този документ, нека някой който има вече или този пост на немски език да бъде споделено с нас. Благодаря

  17. Filip

    Статията подвежда в някои отношения. 1. Законно пребиваване не е = безусловно. Ще искат застраховка (здравна) ако сте били студент или самосъстоятелен през този период. За страни като UK това е трудно защото никой не му трябва друго освен NHS а NHS не се приема за валидна здр застрхв. Вариант е EHIC издаден в друга страна членка но не UK или Form S041 издава се от бг здравна каса. 2. Прекъсване до 6 месеца в година не спират 5 годишния период. 3 едно прекъсване до 12 месеца за важни причини е приемливо. 4 правото за постоянно пребиваване се губи ако отсъствате 2 години без прекъсване. 5 понеже чета коментари за къде важало – важи за целия европейски съюз. 6 познавайте услуги като youreuropeadvice а не после да се реве че ЕС нищо не прави за нас. Много от въпросите можеха да са насочени към тях или дори към europe direct – безплатно е :). 7 служи за всичко. Доказва пребиваване ако искаш гражданство – в UK вече се ИЗИСКВА да се мине през него за гражданство. не го бъркайте със студентската синя карта. 8 без него във Великобритания скоро може да не можеш да поискаш помощи дори ако наистина си в трудна ситуация и ти се полагат. С идващия референдум може да се очаква много хора да поискат този документ за UK. При адвокат изкарването на документа може да струва от 500 + VAT до 1500 + VAT ако обмисляте гражданство при същия човек, може да се договорите на първото.

    • Vanya tsoneva

      Здравей Филип, за UK струва между 500-1500 така ли да разбирам? Благодаря

      • svetla

        za uk specialno ima takav dokument.iskat ti dokumenti za 5 godini che si jivial i rabotil v stranata .az sashto mislia sega da si izvadia takav dokument i schetovoditelkata mi kaza che shte struva okolo160paunda.znam che ako kandidatstvash za pasport togava cenata e okolo1500paunda.nai dobre e da se nameri schetovoditel plashtash si i ti opravia vsichki dokumenti.

  18. veso

    Za España nqkoi da ima informacia?

    • Juan Dekor

      Нещата тук (Испания) се промениха от няколко години.Изискват договор за работа минимо 1 година.На практика е едно удостоверение за регистрация на член от европейския съюз в страната с индификационен номер ( от рода Х0000000М).

    • ВАЛЯ

      Ако си имаш вече 5 години временна резиденсия в Испания,просто си вземи цита/час/ в Службата за Екстранхерос.Ще платиш в най=близката банка 10.60Е и с касовата бележка и стария „Зелен лист „и паспорта се представяш на служител .Веднага ти се издава Зелено картонче за Резиденсия Перманенте,Нищо сложно.А може и да послужи някой ден ако си в затруднена ситуация и се нуждаеш от помощ като гражданите на Испания.Най -добре си е да си имаш работа ,но ако си имаш дечица…ако си болен…

  19. От ФР

    Има такъв закон и аз още преди няколмко години се позовах на него.Гранцузите ми дадоха безсрочна карта за пребиваване-така пише в досието ми,а иначе на мен ми дадоха карта на резидент с 10-годишна валидност,която ще подменят автоматично като наближи да изтече. Доста помогна и ,че съм учила тук.Иначе не стана лесно.Властите отказаха да уважат договора и се наложи да отида с адвокат.После станаха много мили и любезни…Борете се -ето закон има,остава да си търсите правата.На мен ми отне около година,но вече не вися по опашките да подновявам документи .

    • Сvetla

      На мен самата служителка на общината ми каза , че след като имам 5 години в Италия , трябва да ми подмени документите на безсрочни . Аз даже и не знаех че имам това право .

      • ИВАНКА ГОЧКОВА

        СВЕТЛЕ,МОЯ ДОКУМЕНТ Е ИЗДАДЕН 2012ГОД НЕ НЕГО НЕ ПИШЕ ДО КОГА Е ВАЛИДЕН ПИШЕ Е REGOLAMENTE SOGGIORNANTE IN ITALIA СЕГА НЕЩО НОВО ЛИ ТРЯБВА ДА ПРАВЯ ТИ ЩЕ СЕ ВРЪЩАШ ЛИ В ИТАЛИЯ ЩЕ ТИ ОСТАВЯ МОЯ НОМЕР АКО Е УДОБНО ОБАДИ МИ СЕ 3281932399 БЛАГОДАРЯ

        • СВЕТЛА

          Да това е документа . Първият , който имах пишеше темпо идетерминато , но това значи 5 години .Когато станат 5 години от издаването на първия ти документ иди в комуната т.е. в общината и поискай да ти издадат същия документ , на който трябва да пише ,,ПЕРМАНЕНТЕ ,, и тогава и на другите документи ще ти сложат печат , че са за постоянно. Аз за сега ще остана в БГ повече време , имам работа но по здравословни причини ще се върна в Италия чак пролетта. Ако нещо те интересува намери ме във ФБ. Svetla Jivkova .

          • Stefka Georgieva

            As sum v Italia ot 08.2012, niamam takuv dokument, v ob6tinata kazaha, ne e neobhodim za grajdani ot ES.Imam trudov dogovor, it.li4na karta, cod.fiskale, tessera sanitaria.Li4nata karta e validna do 2022.6te imam li problemi?Blagodaria predvaritelno.

          • Това е документа , на който има залепена марка. Когато се издава се купуват две марки , едната се лепи на вашия екземпляр , другата на екземпляра който остава в комуната. Обикновено всички имат тоя документ , но не знаят , че става въпрос за него. Няма да имате проблем ако го нямате , но мисля , че го имате , издава се автоматично , когато ви правят регистрацията в общината.

  20. Сvetla

    Аз имам такъв документ . Издаден от общината. Пише Перманентен , значи завинаги . Тестерото санитарио е за tempo ilimitato , което значи неограничено време.

    • veso

      V koq darjava si?

      • Сvetla

        В Италия съм , Южен Тирол , провинция на Болцано

        • NIi

          ot koq instanciq v Italiq ti go izvadiha tozi dokument?

          • СВЕТЛА

            От общината ми извадиха документа , абсолютно безплатно.

          • ИВАНКА ГОЧКОВА

            КАК СЕ КАЗВА ДОКУМЕНТА И ВИЕ КАКВИ ДОКУМЕНТИ НОСЕХТЕ С ВАС БЛАГОДАРЯ

          • СВЕТЛА

            Носи се стария документ , който е същия но със срок от 5 години , лична карта и кодиче фискале за Италия. в момента съм в БГ и не го нося , защото в БГ не ми трябва. Но се казва по спомени пиша , PERMESO DI LAVORO PER CITADINI EVROPEI .

  21. Екатерина

    Няма такива работи незнам защо пишат глупости от личен опит го знам

    • Нешо Нешев

      Източник: Уеб сайт на Европейския съюз.
      Ako Институции на Европейския съюз са подали грешна информация.
      За връзка с Европейския съюз: 0080067891011 – Безплатен, но е възможно разговорът да бъде таксуван в зависимост от вашия оператор.

  22. Lili

    Izglejda che tozi dokiment za postoyanno prebivavane e novost.V shvecia i Dania ne sa chuvali za takuv dokument. A dori da si izvadish podoben dokument se chudja do kolko shte ti e ot polza?!? Za administrativni celi edva li shte posluji.

    • znam

      Ако е вярна информацията,то този документ е много важен.Документ за постоянно пребиваване те прави равен с жителите на страната ,само дето не можеш да гласуваш * освен за местната управа * и не можеш да бъдеш избиран.Това означава,че имаш здравни осигуровки,пенсионни и т н наравно с всички,вкл добавки за безработни ,помощ за жилище ,въобще все едно си местен. Това по-рано беше например за Финландия за граждани пребивавали в страната първо една год. без прекъсване ( по документи) и после още две.Тогава стават т.нар. resident.Демек постоянно пребиваващ, с правата,които посочих. Така,че не виждам защо да не е сега вярно ,и Лили не е права,че няма полза.Ползата е голяма.дава ти и шанс после за гражданство.

      • Lili

        Mersi za komentara ZNAM. Ne sum kazala,che ot dokumenta nyama polza. Prosto se chudja dali naistina she e ot polza. No shtom kazvash,che e super polezen- dobre, suglasna sum, Samo da dobavja, che v Shvecia ne ti tryabva podoben dokument,za da si na ravno s drugite mestni grajdani, T.e. imash pravo na pomoshti za jilishte, socialni osigurovki, ako rabotish, pomosht za bezrabotni i t.n.
        Taka che koito iska da si vadi podoben, polezen dokument. Az sus sigurnost nyama da go napravja.

    • Nevena Asenova

      Razbira se,che vikam Sverige gi ima kazva se permanent uppehållsrätt.

    • севдалин христов

      ЯВНО ИЗОБЩО НЕ СТЕ ЗАПОЗНАТИ СЪС ДОКУМЕНТИТЕ ВЪВ ШВЕЦИЯ.
      ТОЧНО ВЪВ ШВЕЦИЯ ИМА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ПОСТОЯННО ПРЕБИВАВАНЕ (ПЕРМАНЕНТ УПЕХОЛДСРЕД) МУ ВИКАТ,И ГО ИЗДАВАТ СЛЕД 5 ГОДИНИ.
      БЕЗ НЕГО НЕ МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА ШВЕДСКО ГРАЖДАНСТВО.

      • Nesibe Ismailova

        Mnogo se izvinqvam no se kazva Uppehållstillstånd… sked 5 godini ti davat shvedsko grajdanstvo ako dokajesh kakvo si pravil Prez tezi godini. Uppehållsrätt imame pri polojenie ako imash sredstva za izdrajka za edna godina i solidna zastrahovka za edna godina koqto pokriva tehnite iziskvaniq.

    • Преслава

      За други държави не мога да кажа, но за Германия е много полезен, защото престоят тук може да е неограничен, но не и безусловен – ако се живее дълго без да се работи или пък на социални помощи, то след известно време властите те подканят да си се върнеш в държавата, от която си дошъл, ако не можеш да докажеш доходи, достатъчне за издръжка.

Вашият коментар

Close
error: Alert: Content is protected !!