Ако сте гражданин на ЕС, все още можете да получите документи, позволяващи ви да живеете и рабоите на територията на Великобритания и да се ползвате от всички права на това, че сте европейски граждани. Хората, които са тук от пет или години могат да кандидатстват за Permanent residence, а тези, които са от по-малко от пет години за Registration certificate. Широко обсъждано твърдение е че вторият може да се окаже задължителен, за да останете да живеете на Острова, след „Брекзит’.Докажете, че имате право да живеете във Великобритания като европейски граждани, следвайки тези няколко стъпки:

Постоянно пребиваване в държава на Европейския съюз повече от 5 години

  • Сертификат за регистрация

Как го подавате зависи от вашата ситуация

  • Кандидатствайте като „квалифициран човек”

Обикновено сте одобряван като гражданин на Европейското икономическо пространство или Швейцария, ако представлявате едно от следното:

  • Работите тук
  • Учите тук
  • Само-назначени сте
  • Търсите работа

Прочетете тук: (guidance notes) какви документи точно ви трябва!

  • Как да кандидатствате:

Може да го направите онлайн: тук

Не можете да направите това, ако сте студент или:

  • Зависите финансово от друг член на семейството

  • Отговаряте финансово за други хора.

Ако не можете да го направите онлайн, можете да свалите специалната форма и да го изпратите на адрес, заедно с таксата от 65 паунда и прилагащите документи, изброени във формата

  • Кандидатствайте лично в един от центровете за това – донесете попълнените си документи.

Можете също така да добавите близък към вас човек.

Членове на семейството:

новини от испания

Съпруг или партньор, с който имате съжителство. Също така деца или внуци, които са под 21 години или са зависими от вас.

  • Зависими от вас родители или баба и дядо.

Повече информация за всички процедури за кандидатстване и различните условия според вашето положение, четете тук!

Източник: bgnow

Още по темата:

Сподели: